Тврђава Страч

  • 7 km од центра
  • 8,4 km од станице
  • Како стићи: Пјешке

По грађевинским карактеристикама, као једно од најинтересантнијих старих утврђења у околини Требиња из Аустро-угарског периода издваја се тврђава Страч, која слови за једно од највећих на Балкану. Налази се југоисточно од Требиња, на 750 м.н.в. Захваљујући положају са тврђаве се пружа предиван поглед на Зупце, Петрово поље, Требињску шуму и Требиње.

Требиње је за вријеме Аустроугарске монархије било један од најзаштићенијих градова. На сваком брду у околини града је била по једна тврђава из које би се у случају напада могао упозорити град и адекватно одговорити на напад. Страч је за разлику од осталих тврђава из тог периода највећим дијелом укопан у земљу, чиме је стекао епитет “најмистичнијег” објекта из тог времена.

Синоним својевремене снаге и моћи овог утврђења представљају гвоздене топовске куполе на врху објекта које и даље одолијевају зубу времена и људском немару који су допринијели огромним оштећењима које је доживјело ово утврђење.

Занимљиво је да су аустријски стручњаци прерачунавајући ондашњу валуту круну у данашњу валуту Евро дошли до закључка да је изградња ове тврђаве коштала читавих 60.000.000,00 EUR

WordPress Themes