Ријека Требишњица

  • У центру Требиња
  • Како стићи: Пјешке

Вода је један од најважнијих природних ресурса на подручју источне Херцеговине. Огроман неискориштени потенцијал пружа ријека Требишњица, некада највећа понорница у Европи (98 км), која својим најљепшим дијелом протиче кроз сам град.

Ријека Требишњица, због мирног тока, погодује одвијању спортских дисциплина. Изузетна чистоћа и бистрина су погодни за роњење, а због великог рибљег богатства, велика је атракција за риболовце. Дом је и неких ендемских врста попут рибе “гаовице” и надалеко чувене “човјечије рибице” која настањује њене подземне токове. Уз обале ријеке Требишњице налазе се бројна излетишта међу којима су најпопуларнија излетишта “Студенац” и “Ластва”.

Обале Требишњице спаја велики број мостова од којих се посебно љепотом издвајају Перовића (Арсланагића) мост, мост Ива Андрића, те Камени мост.

Воде Требишњице протичу кроз Гатачко, Церничко и Фатничко поље, гдје се у понорима губе и поново извиру јужно од Билеће под именом Требишњица. Воде ријеке Требишњице се појављују и као извор дубровачке ријеке Омбле, а највећи дио отиче подземним током у Неретву.

WordPress Themes