Свети Василије Тврдошки и Острошки (1610 -1671) је епископ захумски и православни светитељ.

Рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, надомак Требиња у Херцеговини од мајке Ане-Анастасије и оца Петра Јовановића. У страху од данка у крви, родитељи су Стојана већ у дванаестој години послали у манастир Завалу, гдје је његов стриц Серафим био игуман.

После неколико година, Стојан прелази у требињски манастир Тврдош, гдје прима монашки постриг и свештенички чин, поставши парох поповопољски.

Погоршање прилика у манастиру услијед туђинских притисака, као и жеља за дубљим подвигом одводе га као архимандрита у Пећку Патријаршију, те даље на Свету Гору, а затим у Влашку и Русију.

Године 1638. архимандрит Василије је хиротонисан у Пећи за митрополита Захумског. Његов живот био је у сталној опасности од Турака и унијата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија.

Излаган је разним бахатостима племенских кнезова и вођа.

Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог гдје је наставио свој строги подвижнички живот.

Упокојио се 1671. године. Његове мошти чувају се у манастиру Острог у  Даниловграду. У њихову моћ исцјељења и утјехе вјерују подједнако и хришћани као и остале вјероисповјести. Свети Василије Тврдошки и Острошки празнује се 12. маја по грегоријанском календару (29. априла, по јулијанском).

 

У селу Мркоњићи у Попову Пољу, налази се храм посвећен Светом Василију, подигнут на темељима његове родне куће. У непосредној близини се налази и храм Светог Николаја у коме је светитељ крштен, поред кога је гробље у коме почива и Света Ана, мајка Светог Василија.

 

 

 

Манастир Завала налази се на рубу Поповог поља, 50 километара западно од Требиња.

Према традицији постанак цркве Ваведења Пресвете Богородице везује се за првог хришћанског цара Константина.

Манастир је познат по томе што је у њему искушеник био Свети Василије.

 

Манастир Тврдош је саграђен на темељима цркве цара Константина из IV вијека, на десној обали ријеке Требишњице, 5 километара западно од Требиња.

У њему је свети Василије примио монашки постриг и свештенички чин па се светитељ назива и „Тврдошким и Острошким “.

 

 

Манастир Острог који се налази у селу Врела, општина Даниловград –Црна Гора, изградио је Свети  Василије у XVII вијеку на мјесту планинских испосница у којима је подвизавао Свети Исајиа од Оногошта који је у Острошким литицама у  Бјелопавлићима, већ био изградио пећинску црквицу Ваведења пресвете Богородице.

Манастир Острог је најпозанатије хришћанско светилиште на Балкану. Посјећују га ходочасници свих вјера из цијелог свијета јер се вјерује да су мошти Светог Василија чудотворне.