Туристичка понуда Требиња за предстојећу сезону богатија је за још један нови, занимљив и атрактиван туристички садржај.

Наиме, бројним туристима и посјетиоцима Музеја Херцеговине од скоро је у виду сталне поставке на кориштење доступан виртуелни обилазак аустроугарских утврђења чиме је омогућено изузетно занимљиво, корисно и забавно искуство интерактивног кориштења VR (virtual reality) опреме.

На тај начин пружена им је прилика да се детаљно информишу и упознају са бројним занимљивостима и легендама везаним за аустроугарска утврђења која се налазе на узвишењима поред Требиња, а која су захваљујући VR технологији приказана потпуно вјеродостојно и реалистично, па корисник добија дојам да је заправо у виртуалном свијету и доживљава као потпуно реално све што се кроз обилазак догађа.

Обилазак креће из просторије у којој је постављен „VR ѕetup“, само у њеном виртуелном моделу, гдје се појављује холограм барона Leightner-а, иначе генералног инспектора фортификацијских инжењера, који прича о томе шта се може видјети у обиласку. Након тога иде се у голубарник одакле се у лику голуба лети изнад тврђава Страч, Голо брдо, Петрина и Кличањ. Могуће је посјетити сваку од тих тврђава и прошетати кроз њене просторије, уз приповиједање барона Leightner-а. Када се посјете све четири тврђаве, креће повратак у голубарник, гдје генерал Ferdinand Zahradnik, иначе комадант утврђења Страч поставља питања и даје задатак да се однесе порука на поменуто утврђење. Приликом лета корисника напада орао, а ако се његов напад успјешно избјегне и порука достави, добија се други задатак у подруму утврђења Страч. Након успјешно обављене мисије могуће је виртуелно погледати изабране експонате из Музеја Херцеговине, узети их и прегледати са свих страна. Иначе, сва утврђења су приказана веома вјеродостојно, тачно како су изгледала у периоду када су била кориштена и актуелна.

Активирањем ове сталне поставке туристичка понуда Требиња добила је једну потпуно нову димензију, а атрактивна и до сада недовољно валоризована заоставштина из аустроугарског периоду фокус и пажњу какву одавно заслужује.

Нову сталну поставку Музеја Херцеговине у Требињу – виртуелни обилазак аустроугарских утврђења могуће је видјети сваког радног дана од 08:00 до 20:00 часова, а иста је инсталирана у склопу пројекта „Interreg ADRION EMOUNDERGROUNDS“ у коме је партнер била Развојна агенција Града Требиња – TREDEA.

Вјерујемо да ће овај занимљиви туристички садржај у Требиње довести нове госте, али и да ће они који су већ боравили у нашем граду имати жељу да се „окушају“ у виртуелном обиласку што ће, сигурни смо у то допринијети увећању броја посјета Музеју Херцеговине, али и самом ућењу обима туристичког промета већ у текућој туристичког години.