У Кући нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом протеклог петка потписан је Меморандум о сарадњи и заједничком дјеловању између туристичких организација Требиња, Херцег Новог и Никшића, кога су у име поменутих установа потписали директори: Мирјана Путица, Миља Виторовић и Митар Бараћ.

Представницима туристичких организација три локалне самоуправе добродошлицу у Херцег Нови у име домаћина, Општине и Туристичке организације Херцег Нови пожељела је Миља Виторовић казавши да је идеја о потписивању Меморандума присутна већ неко вријеме, те да је радује да су се стекли услови да се изрази сагласност о потреби унапређења међусобне сарадње са циљем развоја туризма, уз размјену знања и позитивна искуства у пословању туристичких организација, а самим тим и локалних самоуправа, уопште. Додала је да очекује да се заједнички искористе шансе за реализацију туристичких пројеката, те је у том смислу истакла традицију, природне и културно историјске потенцијале које имају стране потписнице Меморандума, а то је управо оно што их и повезује. Навела је да је планина Орјен, чији масив се простире на територијама све три локалне самоуправе представља највећи потенцијал за даљи развој туризма Требиња, Никшића и Херцег Новог.

Директорица Туристичке организације Требиња Мирјана Путица, подсјетила је на досадашњу добру сарадњу. И у протеклом периоду уприличено је више сусрета на којима су усаглашени ставови о потреби унапређења сарадње на вишем нивоу, кроз креирање јединственог туристичког производа апострофирајући бројне примјере веза између привредних субјеката и становника градова потписница Меморандума. Додала је да је потреба о унапређењу међусобне сарадње у туризму и угоститељсту евидентна, те да ће за све много значити размјена знања и позитивних искустава у пословању туристичких организација чиме ће се значајно допринијети развоју туризма у све три локалне самоуправе.

Задовољство потписивањем Меморандума подијелио је и директор Туристичке организације Никшић Митар Бараћ који је навео да је Меморандум о сарадњи за Туристичку организацију и никшићку општину од  изузетног значаја, јер се ради о општинама са којима је овај град културом и традицијом на више начина и најдуже везан. Додао је да постоји  више основа за реализацију сарадње и поред Орјена има још модела за проширење сарадње, те изнио увјерење да ће заједнички туристички производ допринијети развоју и унапређењу туризма. Додао је такође да је велика предност што ће стране потписнице заједничким пројектима аплицирати за средства из европских фондова.

Конкретан вид сарадње између три општинске туристичке организације реализован је већ у петак када је уз потописивање протокола на Тргу Николе Ђурковића организован и Базар гастро – производа у склопу кога је свој асортиман домаћих херцеговачких производа презентовала „Херцеговачка кућа“ из Требиња, уз остале излагаче из Никшића, али и локалне излагаче из Херцег Новог. Базар је забиљежио одличну посјету, а бројни грађани Херцег Новог и гости овог града су показали интересовање за органске производе и брендове краја из којег потичу на нашим просторима.