Директори туристичких организација Требиња и Београда, Драган Мандић и Миодраг Поповић у уторак 01.11.2016. године у требињском хотелу “Нар” свечано су потписали “Протокол о пословно-техничкој сарадњи” између туристичких организација Требиња и Београда.
Сарадња која је започела почетком текуће године овим путем је озваничена и формализована са, како су навели актери овог догађаја, тенденцијом јачања и проширења у бројним областима, а примарно у функционисању туристичких организација, локалне самоуправе и цјелокупне туристичке привреде ова два града.
Делегацију представника Туристичке организације Београд чинили су, поред већ поменутог директора г-дина Миограда Поповића, и замјеник директора ТО Београд г-дин Слободан Унковић и Предсједница Управног одбора ТО Београд г-ђа Магдалена Ђошевић.
Након уводног обраћања представника домаћина изнесено је да су кроз предходно обављење активности представници туристичких организација дошли до закључка и усагласили се да постоји могућност, потреба и заједнички интерес за успостављање конкретнијих видова сарадње туристичких субјеката Требиња и Београда, из чега и проистекао идеја за потписивање “Протокола о пословно-техничкој сарадњи”.
Како је истакао директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић ова организација је у пуном јеку промоције Београда као дестинације на прекоокеанским тржиштима, гдје је издвојио САД, Кину и Иран, а бројни контакти и сарадња коју тренутно актуелизују има за циљ да наметне улогу главног града Србије као лидера туризма у региону са богатим дисперзивним туристичким могућностима, гдје би и Требиње могло да тражи своју развојну туристичку прилику.
Како је даље наведено сам “Протокол” има неколико циљева за обје стране потписнице, а њиме је предвиђено увезивање носиоца туристичких понуда Требиња и Београда, заједничка медијска и марентиншка представљања и наступи, промоција и пропаганда Требиња и Београда као туристичких дестинација, проширење туристичке понуде, регионално увезивање и стварање заједничког туристичког производа, размјена знања и искустава из области туризма, спорта, културе и свих грана директно или индиректно увезаних са туризмом, стварање доброг пословног и туристичког амбијента како би туристички субјекти, али и сами туристи извукли сопствене бенефите итд.
Све конкретне активности, како је наведено, биће реализовање кроз заједничке састанке представника туристичких организација, који се такође према “Протоколу” планирају одржавати неколико пута годишње.
На самом крају присутни су констатовали да су Требиње и Београд од давнина историјски повезани пријатељским, родбинским и пословним везама, те закључили да ће потписани “Протокол” засигурно бити добар темељ за будућу реализацију бројних, обострано интересантних активности.
За ову прилику домаћини су припремили пригодну закуску и коктел.