Манастир Тврдош 5

  • 5 km од центра
  • 4,7 km од станице
  • Како стићи: Аутом
ул. Тврдош б.б.
+387 59 246 810
+387 59 246 811

Mанастир Тврдош се налази на десној обали ријеке Требишњице 5 км западно од Требиња. Саграђен је на темељима цркве из IV вијека и спада у ред најстаријих културно историјских споменика у Републици Српској. У XVI и XVII вијеку Тврдош је био сједиште Хумско-Херцеговачке, односно Требињске митрополије. Током турско-млетачког рата манастир је порушен, а дио реликвија пренесен је у манастир Савину (Херцег Нови) и манастир Дужи, одакле је 1992. године у Тврдош пренесена рука Свете краљице Јелене Анжујске, мајке краљева Милутина и Драгутина.

Манастир је познат и по чињеници да је у њему Свети Василије Острошки примио монашки постриг и свештенички чин, након чега је извјестан период службовао као парох поповопољски. То је разлог зашто се Свети Василије назива још и “Острошки и Тврдошки”.

Препород манастира почиње 1955. године када је обновљен цијели манастирски комплекс.

Посебност унутрашњости данашње цркве је стаклени под, који представља својеврстан “прозор у прошлост” кроз који се могу видјети темељи цркве из IV вијека.

Дугу традицију производње вина, чији почеци сежу у XV вијек, манастир успјешно одржава и данас захваљујући обновљеним виноградима, винском подруму и савременој винарији.

Радно вријеме

Радни дани
07-19

Викенд
07-19

WordPress Themes