Према подацима којима располаже ЈУ Туристичка организација Града Требиња за првих 8 мјесеци 2021. године у Требињу је евидентирано укупно 65.771 регистрованo ноћењe туриста што је за 23.972 више у односу на читаву 2020. године, а чиме је такође у потпуности достигнут ниво туристичког промета у односу на упоредни период до сада рекордне 2019. године.

Само у августу мјесецу текуће године забиљежено је чак 18.813 регистрованих ноћења туриста што је према статистичким подацима најбољи појединачни мјесец када је у питању туристички промет од када се исти мери и евидентира. Преко 60% регистрованих ноћења у августу мјесецу забиљежено је у смјештајним капацитетима компаније “Swisslion” (туристичко-рекреативни комплекс „Град сунца“, хотел “SL Панорама”, апартманско насеље „Бијели Град“ и хотел “SL Industry”), тако да се може констатовати да је актуелна туристичка сезона у за наведени пословни субјект као и претходна изузетно успјешна, те да исти у највећој мјери утиче на свеукупне туристичке резултате које биљежи Требиње.

Статистички подаци јасно указују да је љетна туристичка сезона 2021. најбоља туристичка сезона икад забиљежена у Требињу. Уколико се подаци забиљежени у периоду мај-август 2021. године када је забиљежено 57.392 ноћења упореде са истим периодом 2019. године када је забиљежено 51.261 ноћење долази се до закључка да је актуенла љетна туристичка сезона за читавих 10% боља у односу на упоредну која је била рекордна, како за Требиње, тако и за глобалну туристичку индустрију.

Успјех ове сезоне утолико је већи узме ли се у обзир недостатак глобалних туристичких путовања која су била одлика сваке сезоне до појаве пандемије COVID-19, те да су један дио текуће године (предсезона) као и читава претходна обиљежили изузетно неповољни и отежани услови пословања за туристичке субјекте. Такође, за разлику од претходних година услијед глобалних услова и “присилног” окретања регионалном туристичком тржишту Требиње се у жестокој конкуренцији сусједне Црне Горе, која се кроз низ потеза (укудање путарине, снижавање цијена, креирање промо пакета, итд. ) на вријеме припремила и адаптирала новонастале услове одлично позиционирало и потврдило да из дана у дан израста у све озбиљнију и организованију туристичку дестинацију.

Што се тиче саме структуре туриста она се није знатно мијењала у односу на протекле мјесеце, тако да још увијек у структури доминирају туристи са домаћег тржишта (БиХ) и сусједне Србије (преко 90% туристичког промета), а за њима у знатно мањим процентима туристи из земаља Региона (Црна Гора, Хрватска и Словенија), с тим да потребно напоменути да су се од половине јула (додуше у мањим процентима) и током читавог мјесеца августа биљежиле посјете и ноћења иностраних туриста, посебно из Турске, САД-а, Њемачке и још неких земаља Западне и Централне Европе, али и прекоокеанских тржишта попут Кине и Јапана.

На крају се свакако да закључити да је низ фактора утицало на остваривање овако добрих туирстичких резултата. Поред правовремених мјера и реакција надлежних, те синергичног дјеловања актера из туристичке дјелатности било да долазе из јавног, приватног или цивилног сектора, те великог броја културних, спортских и забавних садржаја и манифестација организованих током читаве сезоне, треба истаћи изузетно квалитетне промотивне пословне активности Туристичке организације од којих се свакако издваја кампања “И овог љета ТРЕБИЊЕ ТЕ ЧЕКА”. Иста је од самог старта реализована плалански, детаљно развијеним, стручним и систематичним приступом сваком потенцијалном госту на таргетираним тржиштима што је у коначници дало изузетне резултате, па се може рећи да је овом кампањом Требиње дало домаћи задатак много развијенијим и организованијим туристичким дестинацијама и поново потврдило своју доминантну позицију на регионалном туристичком тржишту.