У малој сали Скупштине Града Требиња данас је уприличен свечани чин потписивања Протокола о сарадњи између туристичких организација Требиња и Будве који има за циљ формализацију и озваничење будуће интезивније сарадње између ове двије установе која је успостављена на догађају који је организовала Туристичка организација Београда у склопу недавно одржаног сајма туризма у Београду.

Протокол су у име туристичких организација Требиња и Будве потписали директори г-ђа Мирјана Путица и г-дин Немања Куљача, а потписивању су присуствовали Градоначелник Требиња г-дин Мирко Ћурић са сарадницима и Предсједник Општине Будва г-дин Марко Бато Царевић са сарадницима.

Протоколом се у практичном смислу изражава сагласност страна потписница о потреби унапређења међусобне сарадње у туризму и угоститељству примарно кроз размјену знања и позитивних искустава у пословању туристичких организација и локалних самоуправа уопште, али и увјерење да је сарадња и партнерство у обостраном интересу, те да ће иста допринијети будућем успјешнијем развоју и позитивним економским и другим ефектима и бенефитима по обје локалне заједнице.

-Ова сарадња у многоме ће допринијети промоцији Требиња на тржишту Црне Горе. Ми ћемо искористи канале промоције ТО Будва и то без накнаде, уз могућност учешћа на више туристичких манифестација и дешавања која у току године организују ТО Будва и општина Будва. Позитивне праксе Требиња, такође, могу користити ТО Будве, а примарно мислим на концепт пројекта „Херцеговачка кућа“ и учешће Требиња у пројекту „Green destinations“ – рекла је Мирјана Путица,  директор ТО Требиња.

-Требиње је једна од омиљених викенд дестинација за бројне грађане Будве и цијеле Црне Горе. Богати љетни садржаји, пријатна клима и благонаклони карактер Требињаца допринијели су чињеници да је овај град у протеклој деценији доживио туристичку експанзију. Момо Капор је написао да „Требиње није ни село, ни метропола, већ метафора-сан“. Будвански писац Чедо Вуковић  рекао је да је „ Будва град саздан од камена и свјетлости. Рођен прије себе у миту старих Хелена“. Када се ови прелијепи описи уткају један у други нема сумње да ће пријатељство наша два лијепа града у будућности бити још љепша, боља и квалитетнија – казао је Немања Куљача, директор Туристичке организације општине Будва.

Међусобна сарадња двије ТО успостављена на недавно одржаном сајму туризма у Београду, настављена радном посјетом представника ТО Требиње колегама из Будве, да би данас добила свој формални облик и озваничење на задовољство обје стране потписнице, али комплетне туристичке привреде Требиња и Будве.