Према подацима којима располаже ЈУ Туристичка организација Града Требиња у 2020.-ој години у Требињу је евидентирано 41.799 регистрованих ноћења, што представља око 42% забиљеженог броја ноћења у 2019.-ој години када је евидентирано 101.227 ноћења, што је задовољавајући резултат узевши у обзир услове у којима се туристичка индустрија нашла услијед пандемије COVID-19. Такође, уколико се сагледају параметри које је објавила Свјетска туристичка организација (WTO), а према којима се достизање 30% прошлогодишњег туристичког промета сматра усјпешном туристичком годином можемо рећи да је Требиње адекватно одговорило пословним изазовима које је пред туристичке раднике почетком године поставила пандемија COVID-19.

Према структури домаћи туристи забиљежили су око 65%, док су инострани туристи забиљежили око 35% укупних ноћења за 2020. годину.

Убједљиво највећи број иностраних ноћења забиљежили су туристи из Србије (око 65%), а њих слиједе туристи из Црне Горе (око 13%), Турске (око 7%), Хрватске (око 3%), те Грчке и Кине (око 1%).

 

 

За разлику од претходних година када су Требиње групно и индивидуално посјећивали туристи из свих дијелова свијета током 2020. године, услијед пандемије COVID-19, број и структура посјета значајно се измјенила. Просторије Туристичког информативног центра, поред домаћих, највише су посјећивали и за информације се распитивали туристи из Србије, Црне Горе и Хрватске.

Међутим, интересовања и афинитети туриста за туристичку понуду Требиња нису се много мијењали. Током 2020. године најчешће су посјећивани и обилажени: богато културно историјско насљеђе из различитих историјских периода: манастири, цркве, споменици, Стари Град – Кастел (са џамијама), Музеј Херцеговине, те Перовића (Арсланагића) мост. Веома атрактивни за туристе била су природна и вјештачка купалишта и безени (Град сунца, Oлимпијски базен, базен у Бреговима, купалиште Јазина итд.). Такође, током јула и августа велики број посјета забиљежили су вински подруми, ресторани и конобе са националном кухињом, као и угоститељски објекти.

 

 

Посебно добру туристичку годину иза себе има Спортско-туристички комплекс „Град сунца“ који је током љетње туристичке сезоне забиљежио велики број посјета туриста и био прави „туристички хит“ Региона, те у великој мјери утицао на свеукупне туристичке резултате које је забиљежило Требиње.

Прикупљене теренске информације указују на завидан ниво квалитета пружених услуга и висок степен задовољства туриста дестинацијом.  Узрок тога је све већи број физичких и правних лица директно или индиректно инволвираних у туристички промет чиме се допринијело увећању међусобне конкуренције, што је потом за посљедицу и имало побољшање и унапређење нивоа и квалитета пружених услуга туристима.

Прикупљени статистички показатељи говоре у прилог томе да се туристичка 2020. година у Требињу може окарактерисати као успјешна, посебно узме ли се у обзир да је у питању глобално најтежа година у модерној туристичкој ери откада се туристички промет и резултати у туризму мјере на актуелним принципима. Туризам је област која је навише погођена пандемијом COVID-19, а туристички радници у Требињу су се на новонасталу ситуацију адекватно адаптирали и уз поштовање свих епидемиолошких мјера брзо реаговали и прилагодили што показује изузетна посјећеност током јула, августа и септембра мјесеца када је Требиње била једна од најпосјећенијих туристичких дестинација Региона, чиме се спасио дио туристичке сезоне.