Према подацима којима располаже ЈУ Туристичка организација Града Требиња у 2017. години у Требињу је забиљежено 69.147 регистрованих ноћења, што представља увећање за 31% у односу на 2016. годину чиме је настављено континуирано увећање обима туристичког промета који се посљедњих година биљежи у Требињу.

Број регистрованих ноћења домаћих туриста за 2017. годину износи 20.090 или 29% укупно забиљежених ноћења, док број регистрованих ноћења иностраних туриста за 2017. годину износи 49.057 или 71% укупно забиљежених ноћења за 2017. годину.

Највећи број иностраних ноћења забиљежили су туристи из Турске са 34%, Србије са 14%, Грчке са 11%, Јужне Кореје са 7%, Црне Горе са 3%, и Малезије са 2% укупно забиљежених иностраних ноћења.

Укупна искориштеност смјештајних капацитета у 2017. години према прикупљеним подацима износи само 13,70 %, а Требиње закључно са 2017. годином располаже са 1.485 регистрованих смјештајних јединица у 12 хотела, 3 мотела, 2 хостела, 2 виле, 3 преноћишта, једном кампу, осталим врстама смјештајних капацитета и неколико приватних смјештајних објеката.

Пропорционално увећању броја регистрованих ноћења у 2017. години дошло је и до увећања износа прикупљене боравишне таксе, те је на конто тога ЈУ Туристичка организација Града Требиња за 2017. годину инкасирала 108.043,00 КМ.

 

Као и претходних година Требиње су групно и индивидуално посјећивали туристи из свих дијелова свијета, а у 2017. години евидентиране су посјете 11.123 туриста из 74 различите земље свијета просторијама Туристичког информативног центра. Највећи број ових посјета забиљежили су туристи из Русије, Србије, Аустрије, Велике Британије, Француске, Њемачке, Пољске…

Туристи су најчешће посјећивали и обилазили богато културно историјско насљеђе из различитих историјских периода: манастире, цркве, споменике, Стари Град – Кастел (са џамијама), Музеј Херцеговине, Перовића (Арсланагића) мост. Такође, требињски подруми вина, али и ресторани и конобе са националном кухињом иза себе имају веома успјешну годину с обзиром на изузетну посјећеност својих објеката од стране туриста.

Велики број посјета забиљежен је у новоизграђеном туристичком комплексу „ГРАД СУНЦА“, који је у огромној мјери допринио обогаћивању туристичке понуде и укупном увећању броја посјета и ноћења евидентираним у Требињу

Статистички подаци јасно указују да се у готово свим областима пружања услуга у туризму директно или индиректно у туристички промет укључило више привредних субјеката или физичких лица који су допринијели увећању степена међусобне конкуренције, које је за посљедицу имало побољшање и унапређење нивоа и квалитета пружених услуга туристима који су посјетили Требиње.

На основу изнешених података, може се закључити да је туристичка 2017. година била изузетно добра, да се туризам у Требињу континуирано креће узлазном путањом, те да Требиње спада у ред брзо растућих туристичких дестинација која својим резултатима у великој мјери доприноси побољшању укупног ентитетског и републичког обима туристичког промета.

ЈУ Туристичка организација Града Требиња ће и у 2018. години наставити са спровођењем активности везаних за промоцију Требиња као занимљиве турстичке дестинације, али и унапређење и развој туризма, како би се Требиње у годинама које су пред нама још боље позиционирало на туристичком тржишту.