Библиотека задужбине “Кнез Мирослав Хумски”

  • 5,5км од центра
  • 5,5км од станице
  • Како стићи: Пјешке
Драженска гора бб
+387 66 699 995
Током цијеле сезоне у  библиотеци Задужбине “Кнез Мирослав Хумски” у Граду Сунца можете погледати факсимил Мирослављевог јеванђелистара, најстаријег сачуваног српског ћириличког рукописа насталог у другој половини 12. вијека.
Књига је израђена по наруџби Хумскога кнеза Мирослава, старијег брата Симеона Немање. На 362 стране налазе се дијелови из јеванђеља све четворице јеванђелиста исписани редосљедом према дневним читањима у цркви. Рукопис је писан на пергаменту, а украшен је са преко 300 златних илуминација.
По данашњим прорачунима израда овога раскошног јеванђелистара коштала је колико и изградња мањег средњовјековног града. Наша култура створила је преко 20 000 рукописа, што ће рећи да смо у књиге уложили 20 000 малих градова.
Златно издање Мирослављевог јеванђелистара из 2019. године у издању издавачке куће “Досије” из Београда сматра се за најуспјелије фототипско издање на свијету.
Задужбина “Кнез Мирослав Хумски” Требиње бави се прикупљањем и објављивањем архивске грађе српске културне баштине, основана је 2017. године, броји преко 40 чланова и до сада је објавила десет књига, а у припреми су још четири.
Значај и активности Задужбине препознао је предсједник компаније
“Свислајн Требиње” г. Родољуб Драшковић и додјелио јој нове просторије у Граду Сунца, гдје је Задужбина формирала библиотеку са преко 15 000 наслова као и читаоницу за око 50 средњошколаца који организују разне образовне и забавне програме.
Током сезоне библиотека у Граду Сунца је на услузи посјетиоцима Града Сунца сваким радним даном од 14 до 21 час.
Са почетком школске године наставиће се школице, курсеви, квизови и разни образовни програми осмишљени за дјецу средњошколског узраста.
Радно вријеме

Радни дани
14:00-21:00

Викенд
10:00-16:00

WordPress Themes