ЈУ Туристичка организација Града Требиња наступила је на “40. Међународном сајму туризма” који је одржан у периоду од 22-25.02.2018. године у Београду, а који је окупио више од 1.200 домаћих и иностраних излагача из 55 различитих земаља свијета, чиме спада у највећу туристичку смотру ове врсте у Југоистичној Европи.

У оквиру промо штанда ЈУ Туристичка организација Града Требиња величине 36 м² изложбеног простора, који је био смјештен на врло погодној, атрактивној и фрекфентној локацији у хали број 4. Београдског сајма на веома запажен и упечатљив начин представљена је комплетна туристичка понуда Требиња, као и привредни субјекти који се баве пружањем услуга у туризму.

 

Колико је овај сајам значајан говори и број од преко 1.000 новинара из: Руске Федерације, НР Кине, Ирана, Канаде, Аустралије, Италије, Холандије, Њемачке, Црне Горе, Хрватске,  Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније, Мађарске, Бугарске, Словачке, Румуније, Републике Српске, итд, који су били акредитовани за овај сајам.

На промо штанду Туристичке организације своје мјесто су нашли промотивни материјали ове установе (каталози, мапе, флајери, летци, брошуре, разгледнице..),  али и материјали и производи: хотела, мотела, хостела, ресторана, винарија, произвођача сухомеснатих производа, сира, смокава и производа од смокава, меда, чаја, љековитог биља, пружаоца услуга у авантуристичком туризму, те произвођача сувенира и рукотворина из кућне радиности, као и туристичких агенција из нашег града.

За разлику од претходних година читав ток трајања Сајма активно учешће узели су представници слиједећих носилаца туристичке понуде нашег града: Херцеговачке куће – која послује у склопу Аграрног фонда Града Требиња, Музеја Херцеговине, туристичког комплекса “Град Сунца”, хотела: Платани, Нар и Централ парк, ресторана “Тарана плус – Стари град”, туристичке агенције “Херц травел”, ГКУД-а “Алат Swisslion” и Удружења грађана “Панорама”, што на одређени начин представља нови концепт промоције Требиња.

У оквиру представљања дестинација Републике Српске на штанду ТОРС-а реализована је специјализована презентација интегрисаног туристичког производа требињске туристичке зоне гдје је широком аудиторијуму представљена наша богата туристичка понуда.

Значајан број упита који су читав ток трајања сајма долазили од стране посјетилаца, али и туристичких субјеката, тур-оператера и туристичких агенција не само из Региона већ и из најудаљенијих земаља свијета као што су Кина и Јужна Африка потврдили су да је Требиње туристима препознатљива и атрактивна туристичка дестинација која се све боље котира на туристичком тржишту Региона.

Требиње као атрактивна туристичка дестинација кроз промотивне прилоге, путописне текстове и приче широком аудиторијуму гледалаца, читалаца и слушалаца представљено је од стране бројних медијских кућа, ТВ и радио екипа, новинара, путописаца, и представника штампаних и интернет медија којима је промо штанд Туристичке организације, али и само Требиње било веома занимљиво и интересантно.

Уз велики број посјетилаца гости промо штанда Туристичке организације били су: г-дин Драгослав Бањак, Предсједник скупштине Града Требиња, представници Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду на челу са предсједником г-дином Жарком Ј. Ратковићем и подпредсједником г-дином Радом Петровићем, Министар трговине и туризма у Влади РС г-дин Предраг Глухаковић са сарадницима, Директор Представништва РС у Србији г-дин Млађен Цицовић, Директорица ТОРС-а г-ђа Нада Јовановић са сарадницима, уважени Универзитетски професори из Београда г-дин Слободан Унковић и г-дин Слободан Черовић, г-дин Анђелко Вучић, отац Предсједника Репубике Србије г-дина Александра Вучића, Градоначелник Зрењанина г-дин Чедомир Јањић са сарадницима, директор Туристичке организације Београда г-дин Миодраг Поповић са сарадницимаГрадоначелник Источног Сарајева г-дин Ненад Вуковић, уредник најутицајнијег херцеговачког портала у Србији Слободна Херцеговина г-дин Трифко Ћоровић, али и бројни требињци и херцеговци који живе и раде у Београду.

Ни овај пут нису изостале посјете промо штанду и ријечи хвале и одушевљења како самом презентацијом тако и свим оним што Требиње може да понуди људима који га посјећују од стране личности из јавног живота Србије попут редитеља и глумца Тихомира Станића и писца и сценаристе Маје Волк.
Током трајања цјелокупне сајамске манифестације уприличен је и организован богат пратећи стручни, културни и забавни програм, а земља партнер овогодишњег Сајма туризма била је Грчка. 

Закључак и општа оцјена је ЈУ Туристичка организација Града Требиња на “40. Међународном сајму туризма у Београду”,  забиљежила врло успјешан наступ јер је исти био прилика да се успостави нова, те учврсти и ојача постојећа сарадња са бројним туристичким субјектима, договори велики број послова и организација врло атрактивних и значајних дешавања и манифестација који ће се у нашем граду реализовати у текућој години, па се са правом може очекивати да иста буде још успјешнија у смислу броја гостију који ће посјетити Требиње од година које су за нама.

ЈУ Туристичка организација Града Требиња захваљује се свим сарадницима и носиоцима туристичке понуде Требиња који су било активним учешћем, било индиректно уступањем својих материјала и производа дали свој допринос заједничкој успјешној промоцији Требиња на “40. Међународном сајму туризма” у Београду.