У суботу, 25. маја 2019. године у Дучићевој улици у центру Требиња по први пут је одржана манифестација “ХЕРЦЕГ ФЕСТ 2019.”, којом је симболично отворена љетња туристичка сезона.

Грађанима Требиња, њиховим гостима и турстима своју понуду представило је 17 излагача – коопераната “Херцеговачке куће”, махом произвођача традиционалних, аутохтоних херцеговачких производа попут вина, ракије, меда, сирева, сухомеснатих производа и осталих производа из кућне радиности…

Током трајања фестивала организован је пропратни културно – забавни програм у оквиру кога су посјетиоце забављале домаћа музичка група „Дегустатори“ и тамбурашки оркестар „Акустик“.

Такође, један дио програма односио се на презентацију пројекта „Легенде о тврђавама / Legends of the fortress у којем је Туристичка организација Требиња партнер из БиХ, а који обухвата међународни програм туристичке валоризације старих утврђења у градовима Љеш (Албанија), Даниловград (Црна Гора) и Требиње (БиХ). За презентацију одабрана је најважнија и најзанимљивија у систему аустроугарских фортификација – тврђава Страч, а легенде везане за ову тврђаву презентоване су на врло креативан и занимљивив начин кроз пригодан сценски перформанс.

Манифестација је организована у сарадњи са Градом Требињем и Аграрним фондом, а уз финансијску подршку привредних субјеката и носилаца туристичке понуде и то: Подруми “Вукоје 1982″, Винарија”Анђелић”, Вински подрум “Бојанић”, Ресторан “Огњиште”, Ресторан “Коло”, Кафе “Натали”, Кафе “Carpe Diem”, Ресторан “Огњиште”, Хотел “Апис”, Спа хотел и коноба “Студенац”, Мотел “Конак” Моско, Хостел “The Red door”, Хотел “Платани Еко-инвест” и Хотел “Стари Платани”,  којима овом приликом исказујемо посебну захвалност на одзиву.

Планови и амбиције које смо пред ову манифестацију поставили у наредном периоду су да иста прерасте у традицију, да се из године у годину увећава број учесника и посјетилаца, да се програм проширује и обогаћује новим садржајима и актерима од кредибилитета посебно у стручном и забавном дијелу, те да се створи још један од препознатљивих брендова који ће Требиње додатно афирмисати као пожељну и атрактивну туристичку дестинацију.